Famlab.no

En god natts søvn

En god natts søvn

Artikelen er skrevet av Ingrid Prøsch og først publisert på nettsiden Tilknytningspedagogene.no. Du kan lese mer om Ingrid Prøsch her.

Ønsker du å lære mer om barn og søvn?

Vi har nå kurs om barn og søvn gjennomwww.søvnskolen.no.

En god natts søvn, det er noe de fleste småbarnsforeldre drømmer om. Babyer sover sjelden særlig lenge om gangen, og det er en hel industri bygget rundt det å få babyer til å sovne og forbli sovende lengst mulig.

Et av de første spørsmålene man får som nybakte foreldre er om man får sove, om baby sover gjennom natten. Det å få baby til å sove gjennom hele natten er for mange en bragd som sier noe om dem selv som foreldre. Det er ingen bragd. Hvordan barna sover har vel så mye å gjøre med barnets temperament som med hva du som foreldre gjør. Det at babyen din våkner ofte er ikke et tegn på at du gjør noe galt, men at babyen din er en lett sover og trenger hjelp til å regulere søven sin.

Noen babyer er robuste sovere allerede fra starten av, men det er de færreste som er det. De fleste babyer våkner mange ganger om natten, og vi som foreldre får noen valg å ta. God søvn er viktig for både baby, for foreldre og for familieliv. Dersom vi er forberedt med litt kunnskap om søvn, med en innstilling som ikke krever uforstyrret søvn i timesvis og med en tillit til at alt går seg fint til med litt tålmodighet, ja da er mye gjort.

Dr. Sears skriver om 8 søvnfaktum alle foreldre bør kunne. Denne artikkelen presenterer en oppsummering av disse åtte punktene.

Søvnen vår går i bølger

Søvnen vår går i bølger på ca halvannen time. Den letteste fasen er REM-søvn, og den tunge fasen er nonREM-søvn. I de lette REM-fasene er vi ofte litt urolige, beveger på oss og kanskje vi våkner litt for å gå på do eller finne en bedre stilling. Så sklir vi inn i dypere søvn hvor vi ligger stille og er helt myke i kroppen. Vi opplever ofte at vi sover gjennom hele natten, men faktisk går søvnen i disse faste bølgene og vi er mer våkne enn vi tror. På samme måte er det med mange som opplever å sove lite om natten, de opplever å være våkne på søvntoppene, og tror dermed de har vært våkne siden forrige søvntopp mens de i realtieten ofte har sovet nesten en til halvannen time.

Babyer bruker tid på å sovne

I det vi ser at babyene sovner legger vi dem ofte ned, med det resultet at de våkner igjen med en gang. Vi har lagt henne ned for tidlig, mens hun var i den lette søvnfasen. Vi må observere babyen og se når hun blir helt myk og løs i armer og ben. Da er hun i dyp søvn og sannsynligheten for at hun sover godt videre etter at hun er lagt ned er stor.

Babyer har korte søvnsykler

Etter en liten time med søvn nykker og rykker babyer på seg, vi ser søvn-smil og smålyder. En babys søvnsyklus er ca 50 minutter mot voksnes 90 minutter. Akkurat på toppen av søvnen er det fort gjort at babyen våkner om hun blir forstyrret eller er sulten. Vær forberedt på dette, og vær hos babyen i det hun kommer inn i denne fasen. Ligg ved siden av henne og syng en rolig sang, eller legg en beroligende hånd på ryggen hennes. Ofte er det nok til å hjelpe henne over den lette fasen uten å våkne.

Babyer sover lettere enn voksne

Barn bruker lenger tid på å sovne dypt enn voksne, og de har dobbelt så mye lett søvn som voksne. Dersom man ser på barnas søvntype som et uttrykk for deres utviklingsmessige behov er det kanskje enklere å hjelpe barna til å sove heller enn å forsøke å få dem til å bli en annen søvntype. Alle de teknikker for søvntrening som finnes for å få barna til å sove mer dyp søvn gjennom natten kan i værste fall skade barna.

Lett søvn er sunnest

Et spedabrn har svært store behov for hjelp og samtidig er deres evner til å kommunisere disse behovene ikke så utviklet. Barn som sover tungt, dypt og lenge om natten vil ikke nødvendigvis få alle sine behov dekket. De bittesmå babymagene trenger påfyll ofte, og en baby som ikke gir beskjed om sult vil stå i fare for å ikke få nok mat. En baby som sover så tungt at han ikke våkner lett for å gi beskjed om at han er for varm eller kald, eller at han ikke får puste kan være i fare. Mye tyder på at babyer sover lett, og skal sove lett, fordi det beskytter dem mot farer. Forskning tyder på at hyppige faser med REM-søvn er best for barna i de første månedene.

Utviklingsfordeler

Forskere tror at når hjernen er mer aktiv i lett søvn så fremmer den lette søvnen hjernens utvikling på en annen og bedre måte enn den tunge søvnen. I REM-søvn er de rasjonelle delene av hjernen aktive, mens i dyp søvn er det kun de primitive delene som er aktive. Premature barn sover mye, og av søvnen deres er så mye som 90% REM-søvn. Det kan tenkes at dette bidrar til raskere hjernevekst enn om de sover dypere.

Søvnen modnes med alder

Det er veldig individuelt hvordan barn sover og når de er modne for å sovne raskere og å sove lenger strekk. De første tre måneder er det få babyer som sover mer enn fire timer i strekk. Mellom tre og seks måneders alder begynner noen å sove litt lenger, kanskje fem timer i strekk om natten, og har også lenger strekk med våkentid om dagen. De fleste barn sovner noe enklere i denne alderen, og har noe lenger strekk i dyp søvn. Såbarheten for å våkne på søvntoppene avtar noe.

Barn våkner

Selv etter at barna har fåt et modent søvnmønster innen de er ett år gamle, våkner veldig mange fremdeles om natten. De kan ha smerter for eksempel på grunn av tannfrembrudd eller sykdom. Utviklingsmilepæler som å lære å sitte, krype og gå gir også ofte urolig søvn. Når barna er mellom ett og to år takler de ofte å sove gjennom slike stimuli, men da dukker ofte andre grunner for å våkne opp, slik som seperasjonsangst og mareritt.

Fire tommelfingerregler

Dr. Sears oppsummerer de åtte punktene i fire tommelfingerregler:

  • Babyer trenger å følges i søvn, ikke bare blir lagt i seng. Noen barn kan legges ned når de er søvnige og de sovner rolig, mens andre babyer trenger å bysses eller ammes i søvn.
  • Mange babyer trenger hjelp for å sovne igjen. Noen babyer kommer seg gjennom de sårbare søvntoppene på egenhånd, andre trenger en hjelpende hånd, litt pupp eller kjente stemmer for å sovne igjen. Vi må skape et sovemiljø for babyene hvor vi hjelper dem over disse sårbare fasene slik at de kan falle tilbake til søvnen igjen uten å våkne helt.
  • Det å oppmuntre babyer til å sove for lenge og for tungt for tidlig er ikke nødvendigvis trygt for barnet, og heller ikke nødvendigvis det beste for barnets utvikling. Derfor bør ingen foreldre la seg presse til å forsøke å bruke søvntreningsmetoder for å få barna til å sove slik.
  • Det tar cirka tyve minutter fra babyer sovner til de er dyp søvn. I disse tyve minuttene våkner de lett. Øv deg på å gjenkjenne søvnfasene til babyen din, og vent til hun er i dyp søvn før du flytter henne fra for eksempel bilsetet til sengen, eller fra din seng til hennes seng.
Latest posts by Ingrid Prøsch (see all)
Exit mobile version