FB
Anja Austlid
Latest posts by Anja Austlid (see all)

Spedbarnskolikk kan få selv de mest rolige og erfarne foreldre til å føle seg frustrerte og hjelpeløse. Det er vondt å se at barnet har smerter, og man kan føle seg utilstrekkelig dersom man ikke klarer å hjelpe barnet. Spedbarnstiden kan for noen foreldre bli et mareritt på grunn av timelange skriketokter og lite søvn.

 

Hans Holter Solhjell har blitt intervjuet av babyverden.no om spedbarnskolikk, og hva foreldre kan gjøre for å hjelpe et gråtende spedbarn til å roe seg.

Foreldre ønsker å hjelpe barnet til å roe seg, og det er lett å føle seg ganske frustrert og hjelpeløs om man ikke får det til. I tillegg er den intense skrikingen stressende i seg selv, og det er vondt å se at barnet har smerter. Kolikk går over, men timene kan oppleves som veldig lange mens det står på, sier Solhjell.

Skriketokter på nattestid kan føre til søvnmangel, og dette påvirker hele familien negativt.

Søvn er viktig for barnas vekst og utvikling. Vel så viktig er hvordan søvn eller mangel på søvn påvirker hele familien. Uten søvn har man som foreldre lite overskudd til å ta tak i situasjonen og hjelpe barnet, sier Hans Holter Solhjell.

Hans Holter Solhjell kurser foreldre i teknikker som hjelper spedbarn å falle til ro. Metoden tar utgangspunkt i det han kaller “avslapningsrefleksen” hos barn, og går ut på at man ved hjelp av fem enkle steg kan roe barnet. Ett av disse stegene er svøping – en en eldgammel teknikk.

Svøpingen er et hjelpemiddel for å roe barnet. Er barnet rolig, blir det oppmerksom på omgivelsene sine, og kan kommunisere med foreldrene. Et slikt samspill får man ikke til om barnet illskriker, sier Solhjell.

Her kan du se en video som viser enkel reiving, hvor barnet roer seg raskt og faren og barnet får en hyggelig stund sammen før barnet sovner. https://www.youtube.com/watch?v=t18DNxjCdP4

Har noen av dine barn hatt spedbarnskolikk da de var små? Gikk det ut over nattesøvnen? Hva gjorde du for å roe babyen? Kommenter gjerne i kommentarfeltet.

Hvis du er nysgjerrig på de andre fire trinnene Hans Holter Solhjell bruker for å roe gråtende spedbarn, eller vil ha mer informasjon om spedbarnskolikk, kan du lese hele artikkelen her: https://www.babyverden.no/Nyheter/Fem-tips-for-a-roe-babyen/.

Du kan kjøpe vår video og kurshefter om hvordan du kan roe spedbarn som gråter her: https://www.foreldrekompetanse.no/kolikk_grat_baby_spedbarn/.

Kolikk og gråt hos spedbarn
Hans Holter Solhjell
Latest posts by Hans Holter Solhjell (see all)