FB

I denne korte historien deler Jesper Juul en historie om sitt barnebarns utvikling av sin relasjon til mat.

BARN OG MAT … HA TRO

Mat, ernæring, mengde, kvalitet, helse, vekt osv. – alle disse faktorene påvirker mange foreldres relasjon til barna sine. Antakelig er dette det området hvor det kastes bort mest energi på overtalelse, regler, oppmuntring, grenser, og konflikter blant foreldre.

40759600_m

Etter hvert som vår generelle bevissthet, interesse for mat og alle relaterte problemstillinger har økt, har mange foreldre nå et usunt fokus på vektkontroll osv. Barna våre blir dypt berørt av dette. Resultatet av dette, er skremmende mange skolebarn med spiseforstyrrelser, lav selvtillit, manglende evne til å glede seg over sin egen kropp, og andre alvorlige helseproblemer. Jeg håper at følgende vil inspirere noen av dere til å flytte fokuset fra kontroll og bekymring, til tålmodighet og tillit.

I går var jeg så heldig å betrakte en ferdig utviklet ni år gammel gourmand. Det var mitt barnebarn Alex. Sønnen min og jeg er veldig ivrige kokker, vi finner stor glede i å tilberede og spise et stort utvalg av mat. Da Alex var åtte måneder gammel imponerte han alle med å spise alt det vi andre spiste i noen få uker. Etter det, ble smaken hans veldig selektiv og foreldrene begynte å definere visse begrensninger for valgene hans, samtidig som de overvåke vekten og den generelle helsen hans. Han var i stor grad i stand til å velge og ønske hva han ville spise. Dersom dette ikke var tilgjengelig, spiste han enten veldig lite, eller ingenting av det han ble servert. Ingen laget noe problem av oppførselen hans.

Da han kom på besøk til oss, sørget vi for at menyen falt i smak, akkurat som vi gjør med våre voksne venner og familiemedlemmer. Da han var i fireårsalderen var en av favorittene hans Spagetti Bolognaise, inntil han en dag sa:» nei takk, jeg spiser ikke det lenger». Som alltid sa han det på en vennlig men bestemt måte. Det var ingen skyld eller kamp i stemmen hans. Ettersom han aldri var blitt kritisert for valgene sine, kritiserte han aldri maten eller kokken. Da jeg spurte ham hvorfor han ikke spiste Bolognaise mer, svarte han: «Jeg vet ikke, jeg tror smaksløkene min har ombestemt seg».

Til tross for hans brilliante svar, ble jeg i all hemmelighet litt skuffet over det jeg oppfattet som hans manglede interesse for mat. Jeg hadde håpet jeg kunne dele min matentusiasme med ham på samme måte som jeg gjør med hans far, og jeg savnet at han kom løpende inn på kjøkkenet mens han spurte: «Jesper, jeg er sulten! Hva skal vi ha til middag?» – Men vi kan ikke få alt vi ønsker oss.

bookstore_banner

Sønnen min har flyttet til andre siden av kloden, så han og Alex ser ikke hverandre så ofte. Akkurat nå bor de begge noen uker hos meg, og ettersom høsten har vært ekstra rik på vill sopp, bestemte sønnen min seg for å plukke litt til middagen vår. Alex vil vanligvis ikke være med på sånne aktiviteter, men denne gangen meldte han seg frivillig. Jeg antar at det var mer av interesse for å være sammen med faren sin, enn å være ute i naturen og plukke sopp.

De kom tilbake med en stor kurv med et variert utvalg sopp. Alex var opprømt og glad over innhøstingen og den vakre «Fungi di Boscolo». Faren hans hadde fortalt at han skulle lage pasta i dag, og risotto dagen etter. Han spurte Alex om han ville ha noe av det. Svaret til Alex var igjen gjennomtenkt og logisk: «jeg har aldri likt dyrket sopp, men jeg smakte det igjen for noen uker siden og da likte jeg det. Jeg regner med at jeg vil like de ville også «.

Mens faren renset soppen og laget mat, satt Alex ved spisebordet med Ipad`n sin, og kikket på faren en gang i blant. Da maten sto på bordet, var Alex første uttalelse : «det ser litt rotete ut, men det lukter godt, jeg vil smake».

De neste minuttene var jeg vitne til et skolebokeksempel på hvordan mat skal smakes og nytes: -mmmmm, det smakte godt. Til og med stilken på soppen smakte godt, i hvert fall på denne sorten…. Hva heter den pappa? – Jeg trodde ikke de kunne spises, – hode smaker annerledes, mykere, mer smakfull. – Hvilke urter har du brukt? – Timian og rosmarin ble tilberedt med sausen og persillen var bare drysset over etterpå? -Jeg smaker hvitløk, har du hatt i hvitløk? – Disse soppene smaker mye bedre enn de mamma pleier å kjøpe, jeg tror de er tørket, men jeg husker ikke helt. – jeg skal fortelle kameraten min David om dette, foreldrene hans plukker sopp, men David vil aldri smake, kanskje han vil like det han også.

Jeg kan ikke være sikker, men jeg tror ikke foreldrene hans har lest boken min “Smil vi skal spise” (utsolgt fra forlaget) De har bare funnet sin egen vei, guidet av integriteten til sønnen sin, sin kunnskap om ernæring og mest av alt deres tålmodighet og tillit til hans evne til å ta gode beslutninger for seg selv i det lange løp.

Han har nylig fått BMX som sin favorittsport, og stiller ofte spørsmål om proteiner og vitaminer, rett og slett fordi treneren hans har påpekt at det er en sammenheng mellom ytelse og mat.

Jesper Juul
Latest posts by Jesper Juul (see all)