FB
Anja Austlid
Latest posts by Anja Austlid (see all)

Er det gunstig for spedbarnet når vi etterligner forholdene barnet opplever i magen? Hjelper det barnet å roe seg og oppleve trygghet?

Pedagog og daglig leder i Famlab, Hans Holter Solhjell, kurser foreldre i teknikker som hjelper spedbarn med å falle til ro.

Hos oss bruker vi begrepet «Det fjerde trimester» for å forstå hva som skjer når nyfødte har kolikk eller gråter spesielt mye. Spedbarn generelt har et veldig umodent nervesystem, og utfordringer med det vi kaller selvregulering. De er derfor spesielt avhengige av hjelp fra oss voksne for å regulere følelsene sine, og bli møtt på sine ulike behov. Selv veldig små ting kan utløse intens gråt, og spesielt om de er trøtte og slitne. Metoden er ment å gi barnet sanseopplevelser som er beroligende og som støtter barnets selvregulering, sier han.

Gutt som leker med leketøybil

En av teknikkene Solhjell bruker for å roe spedbarn er svøping. Svøpingen skal etterligne forholdene barnet har blitt vant til i livmoren, og forhindre at babyen uroer seg selv med veivende armbevegelser

Jeg tror det hadde vært nyttig for alle foreldre å vite om dette og ha det som en mulighet dersom man opplever det som utfordrende å få barnet til å roe seg. Men man må lære seg å gjøre det ordentlig, man skal for eksempel kun svøpe overkroppen og armer. Bein og hofter skal ikke svøpes og man må passe på at sjalet ikke glir opp over ansiktet, understreker han.

Har noen av dine barn hatt kolikk eller vært urolige og grått mye? Har du prøvd svøping av nyfødte? Hadde det noen effekt? Kommenter gjerne i kommentarfeltet.

Hvis du ønsker mer informasjon om de første månedene av babyens liv kan du lese hele artikkelen her: https://www.kk.no/mamma/bor-den-nyfodte-babyen-fortsatt-behandles-som-et-foster-66845784

Hans Holter Solhjell
Latest posts by Hans Holter Solhjell (see all)