FB

Anja Austlid
Latest posts by Anja Austlid (see all)

Har du noen gang løyet for barna dine?

Selv om vi foreldre er opptatt av å lære barna våre at ærlighet varer lengst, vil de aller fleste av oss falle for fristelsen til å pynte litt på sannheten nå og da. Foreldre tyr ofte til små hvite løgner for å unngå ubehagelige situasjoner, eller for å beskytte barnet når de mener at sannheten blir for brutal.

KK.no har spurt pedagog og daglig leder for Famlab, Hans Holter Solhjell, om hva han mener om at foreldre unngår eller pynter på sannheten overfor barna sine.

“ Hvis det blir en vane for foreldrene å vri på eller unngå sannheten, bør man gå i seg selv og spørre hvorfor. Man kan fint forklare barn at de ikke får is eller godteri, eller at man ikke har anledning til å reise til lekeland. Deretter må man forholde seg til barnets sinne og skuffelse, sier han.”

 

Gutt som leker med leketøybil

 

Dette gjelder også i tilfeller der foreldre lyver til barnet for å beskytte det mot ting de opplever som vanskelige.

“ Jo ærligere man er, jo bedre. Men det er gjerne en fordel å være hensynsfull i måten man forklarer ting på, tilpasse til barnets alder og modenhetsnivå, og gjerne ta utgangspunkt i det barnet selv spør om og er interessert i å vite, om man skal snakke om vanskelige ting, avslutter pedagogen.”

Mener du at det er greit at foreldre forteller hvite løgner til barna sine? Har du noen gang løyet for barnet ditt for å unngå en vanskelig situasjon, eller for å beskytte det? Kommenter gjerne i kommentarfeltet.

Er du nysgjerrig på hvilke foreldreløgner som er de vanligste, og på om du kjenner deg igjen i noen av dem, kan du lese hele artikkelen her: https://www.kk.no/mamma/10-logner-du-forteller-barna-dine-63931537

Hans Holter Solhjell
Latest posts by Hans Holter Solhjell (see all)