FB

Anja Austlid
Latest posts by Anja Austlid (see all)

Hvordan kan man som forelder hjelpe barna sine med å takle vanskelige situasjoner og vonde tanker?

Hans Holter Solhjell, daglig leder for Famlab og Foreldrekompetanse.no, og Psykologspesialist Solfrid Raknes har blitt intervjuet av Dagbladet.no om psykiske lidelser hos barn.

Angst er den vanligste psykiske lidelsen hos barn, mens depresjonslidelser er mer vanlig i ungdomsårene.

Det er normalt at barn reagerer med engstelse i situasjoner de opplever som vanskelige.

Psykiske lidelser hos barn

 

“Selv små negative opplevelser kan oppleves som store og dramatiske for enkelte barn. Hjelp barna å få en mestringsfølelse i slike situasjoner, råder pedagog og leder for FamLab Norge, Hans Holter Solhjell.”

Det er viktig at man ikke lar engstelse og vonde tanker bestemme hva man gjør, men heller lærer barna å sette ord på følelser og å styre egne tanker.

– Det er viktig at barna får anerkjennelse og aksept for at ting kan være vanskelige og problematiske uten å føle seg avvist eller kritisert for sin måte å reagere på. Kunsten er å møte barnet med empati og vise at de fleste problemer er mulig å løse. Ikke server ferdige løsninger, involver heller barna i det, slik at de selv lærer å løse problemer de møter på, sier Solhjell.

Hva kan foreldre gjøre for å hjelpe barna sine til å oppleve at de mestrer vanskelige situasjoner? Hvordan kan man gå frem for å lære barn å sette ord på følelsene sine? Kommenter gjerne i kommentarfeltet.

Hvis du vil lese mer om psykiske vansker hos barn og unge finner du hele artikkelen her: https://www.dagbladet.no/tema/ett-av-tre-barn-vil-fa-en-psykisk-lidelse-for-de-fyller-16-ar/6510

 

Hans Holter Solhjell
Latest posts by Hans Holter Solhjell (see all)